Sri Lanka

De natuur in Sri Lanka is bijzonder mooi:het tropische eiland ten zuiden van India wordt niet voor niets  ‘Parel van de Indische Oceaan‘ genoemd. Het eiland is vooral verrassend groen.   

Op de bergen in het binnenland liggen uitgestrekte theeplantages. In de beschermde nationale parken vind je dicht begroeide jungle en graslanden en de kust telt vele prachtige bountystranden.

In het Noorden en het Oosten van het land vind je tropisch laagland. Dit stijgt in het midden van het land geleidelijk tot weelderig begroeide bergen, tot ruim 2.500 meter hoog.

Wat te doen in Matara en omgeving

Matara is een druk, commercieel stadje wat zich eigenlijk bijna niet bezighoudt met toerisme. Juist dit maakt het stadje interessant. Je kan hier goed zien hoe het moderne Sri Lankaanse leven is.  

Een hoogtepunt van het stadje is het Nederlandse fort en haar muren. 
In het fort bevind zich het restaurant The Dutchmans Street voor heerlijk westers eten. Het beste van Matara is echter het straatleven,
de authentieke Sri Lankaanse ervaring.

Weherahena Buddhist Temple

Deze tempel heeft de grootste Buddha van Sri Lanka. Het is een beroemde religieuze plek voor de boeddhisten in Sri Lanka. Er loopt iemand met je mee en legt alles uit. Dat maakt de tempel interessant. Binnen de tempel kan je prachtig muurschilderingen zien van taferelen van het leven van Buddha.

Dondra Head Lighthouse

Het is een korte en mooie trip (Tuk Tuk) van Matara stad naar Dondra vuurtoren in het meest zuidelijke puntje van Sri Lanka . Het is een goed onderhouden, operationele en één van de meest schilderachtige vuurtorens in Sri Lanka.

The Shrine of Matara

The Shrine of Our Lady of Matara is een adembenemende katholieke kerk gelegen aan de rand van het zeer beroemde strand van Matara. Het heiligdom herbergt een beeld van de Maagd Maria met het kindje Jezus van meer dan 400 jaar oud welke is gesneden uit één massief stuk essenhout.

Sri Lankan Snake Farm

Een aanrader om te bezoeken, ook met kinderen. De vriendelijke gastheer en zijn zoon houden een zeer interessante demonstratie van de slangen en er zijn exemplaren die je in de handen kunt houden. De deskundige eigenaar houdt de slangen niet alleen voor de show maar melkt de slangen ook voor de produktie van anti-gif. Daarnaast fokt hij de zeldzamere soorten en zet deze uit in Yala National Park.

Whale Watching Club

Een belevenis om nooit te vergeten en iets wat je wellicht maar eens in je leven gaat doen. Walvissen en dolfijnen observeren in het wild! De crew haalt voldoening uit het zoeken en vinden van walvissen en dolfijnen. Goede service, prima eten en uitleg aan boord. Ze tonen respect voor de dieren.
Prima tour (In Mirissa). 

Deep Fishing Tours

Ook in Mirissa. Op de vroege ochtend kan de liefhebber meegaan op een privé visboot om wat kleine tonijnen te vangen. Het is een geweldige ervaring omdat alles geregeld is, van ontbijt en schuifdak tot een sterke uitrusting. De gevangen vis is van jou, dus je kunt de vis verkopen of, leuker,  voor jezelf in een restaurant laten bereiden. Eet smakelijk!

 

Yala National Park

Villa Sloot is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het wereldberoemde Yala National Park. Info:yalasrilanka.lk

Vervoer op Sri Lanka

Reizen met de trein is vooral voor de lokale bevolking een favoriet vervoermiddel. Met de trein reizen is erg relaxed en onwijs goedkoop. Treinkaartjes kan je bij alle treinstations kopen en hoef je niet vooraf te reserveren.  

De route van Kandy naar Ella is een hele bijzondere ervaring!

De bus is ook een prima manier om rond te reizen in Sri Lanka. Je hoeft van te voren niets te boeken en je kan alles ter plaatse regelen. 
De bussen rijden naar de meest afgelegen plaatsjes en in en naar de grote steden.

De bussen op Sri Lanka zijn vaak prachtig versierd.